torsdag 3. mars 2016

Tretinden - Første vinterbestigning

Dato:24.1.16
Tur: Høgste Tretind via Nordveggen

Forrige tur til Vesterålen ga mersmak, og denne gang stod den høyeste av Tretindene (845moh) på tapeten. Den kalles også Blåtinden. (sett fra sør).


Rene godtebutikken. 


Første og eneste bestigning ble gjort 25.6.1945 av to lokale karer via nordveggen og våre ambisjoner var ikke større enn å finne letteste vei til toppen.

Særdeles bra innkvartering hos Elrid på Hennes gjorde at Skuteviken og undertegnede var friske og opplagte tidlig søndag morgen etter den vanlige sene ankomsten fra Tromsø.

Ruslet oppover samme vei som forrige helg, men denne gangen hadde snøen klappet sammen slik at det var raskt føre oppover. Vurderte forskjellige varianter opp, men endte med å sikte oss inn på nordveggen.

Litt snøbaksing oppover renna mellom Østre og Midtre Tretind, men snøen var stabil og den eneste bekymringen var en gigantisk hengeskavl i toppen av skaret. "Den vil ikkje eg ha i hovve" som Øystein uttrykte det. Jeg tok første pitch, lett miksklatring på en fin blanding av snø og is. Standplass like før ett skikkelig snøfelt. Øystein tok neste som var ca 60 meter opp til en isvegg på ca 10 høydemeter. Fulgte på og vi byttet igjen. Isen var nydelig, og etter ca 15 meter moro ble det ny snøbakke før vi endelig stod under den siste veggen. Ca 60 meter høy, relativt bratt og med en enorm hengeskavl. Vi ble kjapt enige om at det var uaktuelt med en hengende standplass under den, men det stakk ut en stor steinblokk vi kunne gjemme oss under. Helt nydelig lengde med bratte opptak og mye is inni alle riss, grad ca M4 vil jeg si. Jeg satte stand under blokka som vi ble enige om og Øystein kom etter med det sedvanlige gliset. "Det va flott det..."

Da var det bare 10 meter til toppen, men det fristet lite å gå løs på skavlen som truet over oss. Jeg klatret litt ned fra standplassen og ut i nordveggen igjen. Så en kamin som ledet rett opp. Fulgte den og dro meg over ett solid opptak og toppen var 3 meter unna. Det var også en skavl der, men etter 10 min graving kunne jeg endelig dra meg over kanten og ut i solen igjen.

Øystein var gira på sol og fulgte lynraskt etter. Fantastisk utsikt til alle bauger og kanter, spesielt flott mot Møysalen. Benyttet anledningen til å ringe Robert nede i Fiskfjord som observerte oss med kikkert og han offentliggjorde at "no ser æ folk på Tretind før første gang i mett liv".

Kameraene gikk varme, men tilslutt var det bare å ta fatt på returen igjen.

Vi klatret ned skavlkanten og satte i gang med rapellene. Endte opp med 4 rapeller totalt i solide fester på is og stein. Og vil poengtere at det var overhode ikke bruk for borremaskin til forskjell fra visse andre topper i Vesterålen.

Det gikk problemfritt ned til skiene, hvor det største cruxet var å få på seg stivfrosne randostøvler igjen. Kan noen finne en løsning på dette?......

Kjørte ned til bilen igjen i nydelig måneskinn før Elrids varme kjøttsuppe stod klar på ovnen til oss. Kan trygt si at den smakte.!

Tusen takk for en fantastisk tur!

Tretind via Nordveggen, 220m, M4+, AI3

http://www.blv.no/nord-norge/sortland/kultur-fritid/perfekte-fjell-for-alpin-klatring/s/5-9-101257
Parkerte ved kraftstasjonen i Fiskfjord. Klink is på veien, spennende nok. 

Vi nærmer oss

Skute gjør seg klar. 

Nordveggen. Masse potensiale her. 

Skavlen over oss var noe svær...

Heldigvis hard snø til tider. 

Fin skirenne dette

Første pitch. 

Tilbakeblikk midtveis

Alpin standplass. Specterkrok i mose er fortsatt state of the art. 

Skute godkjente den.


Øystein leder an.


Ice ice baby

Nydelig!
Østre Tretind

Siste vegg vurderes 

Dette må man bare glede seg til. 

Lett og artig miksterreng.
Standsmessig standplass

Det va flott det!!
Litt ned og opp

Dagens crux
Øystein ser lyset

Pano

Go west

Go east

Sola speiler seg i havet med Raftsundet i bakgrunnen. 
Vi måtte grave oss ned igjen. 

Luftig rapell

Månen kom sigende. 

Fiskfjord langt der nede

Boltefritt #1

Utmerket samarbeid med tauet. 

Boltefritt #2Boltefritt #3

Dagens andre crux

Månelyst

Into the night 

1 kommentar: