mandag 7. mars 2016

Nordveggsklatring på Helgeland

Dato: 4.3.16
Tur: Nordveggen på Tomskjevelen


Noen vegger har man drømte lenge om å klatre. Nordveggen på Tomskjevelen (922 moh) på Helgeland er definitivt en av disse. For å komme hjem til Lurøy (hvor jeg kommer fra) må man ta ferge eller hurtigbåt og da ser man veggen gjennom hele turen. At den heller ikke har noen bestigninger, verken sommer eller vinter (ihvertfall det jeg har fått info om) var heller ikke mindre motiverende.Kort og grei anmarsj


Kjørte 10 timer fra Tromsø til Helgeland, med en liten svipptur innom mor på Lurøy før jeg møtte Kristian på Nesna fergekai og tok ferga med det dekkende navnet "MF Tomma" utover til sin navnebror.  Krydret fergeturen med klesskift nede i salongen til stor forlystelse for lokalbefolkningen. Sjenerte har vi aldri vært...
Kraftig vind og snøfokk; ikke optimale forhold med andre ord, men yr lovet bedring neste dag. Hr. Bagøien stilte hytta si på nordsiden av øya til disp og fasilitetene var utmerkede.

Stod opp i halv sjutida, været var fortsatt grått og trist, men yr stod hardnakket på sitt med bedring utover dagen. Vi ruslet oppover mot veggen (ca 300 høydemeter) og prøve å finne en linje. Måtte passere endel skummel snø som hadde blåst inn fra sørøst slik at vi var noe konservative i linjevalget.

Siden jeg har sett på denne veggen i kikkert sikkert tusen ganger de siste årene hadde jeg en god anelse om hvor vi kunne få fin klatring og valgte en smal renne som virket lovende. Det startet med grei miksklatring før vi kom inn i selve renna som startet med bratt snøklatring før flere pitcher med alpin is ga oss lett men artig klatring oppover. Store deler av dette ble gått på løpende sikringer og før vi visste ordet av det var vi bare 100 meter under toppvarden. Kristian fikk æren av å toppe ut via en direktevariant hvor øksa ble plantet i varden med fynd og klem. Klokka viste at vi hadde brukt litt under fire timer, noe vi sa oss fornøyde med.

Vinden stod på fra øst slik at oppholdet på toppen ble korttvarig, men rakk å ringe mor som fulgte med oss i kikkert fra Lurøya og melde om at vi var trygt oppe.

Returen ble rett frem ned østryggen, som var stort sett avblåst. Med andre ord ikke optimale toppturforhold.

Småløp ned til hytta, pakket i en fei og rakk 5-ferga med god margin på vei til nye eventyr lenger nord.

Utrolig morsomt å endelig få gått denne veggen selv om den ga mindre motstand enn ventet. Ved litt tryggere snøforhold er det mange muligheter her og vi kommer definitivt tilbake!

Nordveggen på Tomskjevelen via "Edelweiss", 600m, M3, AI4 


Gode fasiliteter. Undertegnede sjekker yr som vanlig. 

Mye vær og vind på starten av dagen. 

Men det klarnet opp med et poff. 

Endelig igang!

Introklatring

Mer vær kom og gikk.
Første skikkelige taulengde. 

Vi ville ikke belaste snøen midt i renna. 

Endelig alpin is. 

Flotte forhold

God oppdrift

Nok en kreativ standplass. 

Litt brattere i toppen. 

Super plastring

Styrkedråper underveis.

Nærmer oss toppen av renna
Kristian tar fatt på en fin taulengde. 

Mye snø og litt klatring. 

Mildt og stille i renna. 

Undertegnede har dratt ut en god taulengde. 

Kristian topper ut. 

Undertegnede er storfornøyd. 

Like greit å traske ned på bena. Savnet ikke ski her. 

Estimert linje  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar