søndag 27. mars 2016

Raftsundet dag 1 og 2: Brubekktinden og Trolljenta

Dato: 17-18.3.16
Turer: Østryggen på Brubekktinden og sydveggen på Trolljenta


Etter noen fine dager i Tromsø satte Harry & undertegnede kursen mot Raftsundet der vi skulle ha basecamp en ukes tid. Værmeldingen var ikke den beste men det fins jo som kjent ikke dårlig vær etc etc. Eller som Harry mente: Det er alltid verre i Skottland. Ankom vår faste leilighet på Digermulen Brygge og begynte å legge planer.Rapell fra TrolljentaMed relativt sein ankomst og ruskete vær ble vi enige om en kort rekognoseringstur for å sjekke ut forholdene og kjørte innover Raftsundet i håp om å finne noe som så greit ut. Endte opp med å klyve opp vestryggen til en fortopp på Brubekktinden. I skyggesidene var det endel is, så dette virket lovende!

Neste dag kom med tilsvarende vær, grått og hustrig. Vi ble likevel enige om at noe måtte man jo gjøre så vi fyrte opp båten og satte kursen mot Trollfjorden og Trolljenta/Trollgutten.

Trolljenta er en pinakkel på nordsiden av Store Trolltind, først gått i 1948 av Lars Nordby, Magnar Pettersen & Trygve Romsloe fra vest. Trollgutten er en mindre og brattere sak,  ligger litt lengre øst helt inntil nordveggen på Trolltind. Den ble også førstebesteget i 1948, av Wilhelm Høyer, Alf Krane & Emil Olsen.

La til ved kaia innerst i Trollfjorden, Harry var helt i 110 pga alle islinjene vi observerte på vei inn til kaia og ville sporenstreks booke tur til neste år, litt tidligere på året. Mye hvit is som han bemerket...

Labbet opp til Trollfjordvatnet etter en kort samtale med en nederlender som lå værfast i telt like ved brygga. Han gikk og padlet Norge på langs med kajakk & fjellski. Oppdaterte han på værsituasjonen og ønsket lykke til videre.

Skøytet over vannet og opp en renne på nordsiden av Trolltindmuren. Hardt snødekke gjorde at det var best å gå på beina. Gikk så østover og inn på nordsiden av Store Trolltind 1036 moh. Været kom og gikk, men da vi satte kursen opp mot Trolljenta som vi såvidt kunne ane i snøfokket stabiliserte det seg. Desverre til det verre. Vel vel. Med goretex opp til ørene var det ikke noen unnskyldning og av og til skimtet vi toppen på jenta vår, dagens første mål. Så oss ut en rute midt i sydveggen som jeg fikk gleden av å lede opp. 60 meter herlig bratt miksklatring på godt plastet fjell med snøfokk og spindrift, eller som Harry mente, en fin klatredag i Skottland. M5ish tenker jeg.  Toppet ut på en liten rygg som ledet til selve toppen som stort sett bestod av en snøskavl. Han kom etter og vi hadde en kort feiring på toppen hvor vi knapt kunne se hverandre.

Grei rapell ned over en svær blokk før vi satte kursen mot Trollgutten. Der hadde det desverre blåst inn store mengder snø fra Trolltind slik at den noe utsatte flanken ned mot innsteget til Trollgutten var dekket med 1 meter fokksnø som bare ventet på en unnskyldning. Prøvde litt nedover men etter et enormt drønn skjønte vi fort at dette var intet blivende sted. Fikk på oss skiene igjen og kjørte ned til Trollfjordvannet igjen på varierende snøforhold før båtturen tilbake til Digermulen ble en snøfylt affære. La inn ett lite skøytekurs underveis for briten som hadde visse utfordringer med "fri teknikk".

Uansett, artig å være igang og etter en kort samtale med oraklet A. Meyer forstod jeg det slik at vi hadde gjort første vinterbestigning av Trolljenta.


Brubekktind

Tabbe å droppe trugene på denne turen

Mindre snø på ryggen

Skyene kom og gikk 

Artig og lett klyving oppover eggen. 

Noe smalt her og der. 

Mose og gress under nysnøen. Oh yes!

Dette ble vår topp. 

Mye vær utover Raftsundet.Trolljenta
Det startet riktig så lovende. 

Men ble fort grått. På vei opp renna fra Trollfjordvannet

Trolljenta til venstre. 

Noe skredfarlig her også. Vi holdt god avstand. 

På vei til klatringen i sydveggen

Lettskyet pent vær i skotsk målestokk. 

Bratt og fin klatring. 

Standplassen føk igjen på 3 sekunder. 

Celebrations. 

Trollgutten mens vi hadde 3 minutters værvindu. Stort sett det eneste vi så av den. 

Rapell.

Tauet bevegde seg ikke nevneverdig. Godt nok!

Ikke fantastiske skiforhold....

Men skøytingen satt som ei kule etterhvert. 

Fortsatt friskt på returen

Ut Trollfjorden. Vi så knapt fjellsidene. 

Ruta vår

5 kommentarer:

 1. Gøy å følge dere i all råskapen! Hilsen nyinnflytta vesteråling

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har flyttet til rett sted. Ta kontakt om du vil klatre i området. :)

   Slett
 2. Sitter her sammen med min mor som var med på første turen i 1948, sitter å ser på bilder fra den gang. Veldig gøy å følge deres tur. Jentene den gang i 48 var ikke med opp på Trolljenta, men opp på Store Trolltind. Hilsen fra Jorun og Anne Grete

  SvarSlett
 3. Sitter her sammen med min mor som var med på første turen i 1948, sitter å ser på bilder fra den gang. Veldig gøy å følge deres tur. Jentene den gang i 48 var ikke med opp på Trolljenta, men opp på Store Trolltind. Hilsen fra Jorun og Anne Grete

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det var utrolig artig å høre. Har dere noen bilder fra den gangen?...

   Slett