tirsdag 29. april 2014

Familietur på Hestmannen

Dato: 6.4.14
Tur: Hestmannen (571 moh) i Lurøy Kommune. 

Stakk innom heimhusan (Lurøy) på min tur i nord og tok med mor på Hestmannen, ett kjent fjell under polarsirkelen. Sett i riktig vinkel kan man si at det i motsetning til mange fjell virkelig ligner på det fjellet heter.





Skrev om fjellet for en nettside for noen år tilbake, muligens for spesielt interesserte men her kommer alt du trenger å vite om Hestmannen:

Hestmannen

Meget markant topp som ligger midt i skipsleia på Helgeland. Fjellet ser ut som en rytter til hest og er sentralt i ett av de mest kjente sagnene i Nordland:
Fra en artikkel: ”kronprinsparets reise til Nordkap” i Hjemmets og arbeiderens Ven fra året 1887, gjengis sagnet slik :
Hestmandø eller ”Hestmanden” fortoner sig fra et vist synspunkt som en ridder i fuld rustning til hest. Man ser hjelmen og den bølgende hjelmbusk, de sterke skuldre og mantelen, der kaster vide folder og fortsætter som dække over hestens ryg. Paa Lekø sees en stenfigur, ”Lekømøen” ikke ulig et fruentimmer i damekaabe. Om disse tvende klipper beretter sagnet:
Hestmanden var en jætte der forelskede sig i en fager jættemø og bestormede hende med sin raa elskov. Men møen afskyede den grumme elsker og flygtede hemmelig til Lekø. Da harmede jættens grumme hjerte og med forsmaaet kjærligheds raseri bestiger han sin ”ganger” og spænder buen mod den flygtende, som stod ubeskyttet paa Lekø i det dæmrende stjernelys. Pilen fløy gjennom Torghatten med ustanset fart mod møen, men nornerne forbarmede sig og forvandlede hende til sten, endnu førend pilens skarpe od berørte hendes legeme. Dog møen skuer endnu den dag i dag med forskræket blikk mod sin grumme elsker, der selv, forvandlet ved en retfærdig skjæbne til sten, harmfuld vender blikket mod hende, som undfløi hans favntag; men pilen prællede tilbage og sees paa en nærliggende ø .”
Førstebestigningen av Hestmannen er myteomspunnet. Peder Nyplass Skyttervoll jobbet hos kartverket da de kartla hele norskekysten, og besteg mange fjell på sin ferd nordover. Da de kom til Hestmannøy ble han fortalt av lokale at på "toppen hadde intet menneske satt sin fot", men satte likevel i vei sammen med sine kolleger ombord.Like før toppen kom de til en smal hylle som "styrtet ned i avgrunnen, hvor så et umennesklig overheng gjorde veien videre umulig". Da dro Petter frem sin båtshake (ett skaft med en krok som brukes til å hente opp garn og tauverk fra havet) og forsvant mens de andre bygde varde. Plutselig hørte resten av mannskapet ett jubelhyl og da så de Petter stå på toppen. De ropte at han måtte komme seg ned igjen, og etter ett langt kvarter stod han ved varden. Han oppsummerte bestigningen slik: "Det va itj så gæle opp, men mykji verre å kom sæ ned". Ifølge myten brukte han da båtshaken til å dra seg opp over henget som hadde stoppet så mange før han.
I dag ser vi at dette er overdrevet, Hestmannen er noe utfordrende men langt ifra en en klatretopp som sagnet forteller. Det skal imidlertid tas høyde for at ras i topppartiet kan ha gjort veien opp noe enklere.

Turen

Turen starter ved hurtigbåtkaia ved sørsiden av øya. Herfra går man opp til en stor gård, og følger videre en grusvei inn mot foten av fjellet. Like etter at man har gått forbi en taubane som går opp til TV/mobilmasten tar man skarpt til venstre på en merket sti ("Sæterveien"). Dette er en sti som ble lagd for vedlikehold av tvmasten og NATOradaren som befinner seg nesten på toppen. Denne stien er godt merket og følges lett oppover. De siste 50 høydemeterne før man er oppe ved radarbygget er sågar beskyttet med tauverk som man kan benytte seg av. Vel oppe ved radaren dreier man til høyre forbi ett hus og følger en bratt sti opp mot "hodet" på Hestmannen. Denne stien er noe eksponert enkelte steder, men aldri teknisk vanskelig. Det mest eksponerte punktet er like før toppen hvor man må klyve opp en luftig hylle som for mange vil føles utsatt og her er det fornuftig å ta seg god tid og være forsiktig, spesielt hvis fjellet er glatt. Dette kalles "Vendepunktet" av turfolk. Videre opp til toppen fra dette punktet er lett og på toppen belønnes man med en fantastisk utsikt over hele øyriket rundt Polarsirkelen og helt nord til Lofotveggen i bra vær. Samme rute følges ned igjen. Beregn ca 1 time opp i moderat tempo.


Tok ihvertfall med mor og border collien Toya til topps. Været var gnistrende flott, litt nysnø gjorde at stegjern og øks ble med i sekken men vi fikk ikke bruk for det. Noen partier var glaserte og jeg sikret mor over dette, men ellers ble tauet stort sett liggende. 

Oppstigning


Toppen nærmer seg


Noe bratt i toppen


"Vendepunktet"


Lett klyving 


Mye ørn i år.


En flott dag å være på tur.


Verdens vakreste skjærgård



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar