mandag 18. januar 2016

Store Korsnestind i Raftsundet

Dato: 8.1.16
Tur: Store Korsnestind

For de som følger denne nettsiden er det kanskje ikke en stor overraskelse at langhelg pluss god værmelding betyr ny tur til Raftsundet. Store Korsnestind (883 moh) ligger like ved Store Trolltind og kan by på panoramautsikt rett mot Trakta og Rulten. At den heller ikke var vinterbesteget gjorde turvalget enkelt... Forøvrig førstebesteget av Schjelderup, Grøndahl, Hanssen & Quale fra vesteggen tilbake i 1922. Etter det har den neppe hatt mange besøk.

Korsnestind i midten. Da vet dere det.


Med 4-5 timer skikkelig dagslys til rådighet var ikke ambisjonene større enn å finne letteste vei til topps. Rutebeskrivelsene jeg fant er som vanlig vage, men samtidig en invittt til eventyr.
Ankom Digermulen brygge sent på kvelden til ferdig oppvarmet leilighet og båt satt ut på havet/havisen. God service!

Kristian dukket opp litt senere på kvelden enn undertegnede, mens Julia ankom om morran fra Svolvær. -14 grader og den nevnte havisen skapte en frisk start på dagen, men på vei over til Brakset gård hvor vi skulle starte begynte det å lysne og vi fikk se dagens prosjekt foran oss. La til og trasket oppover på knallhard snø like sør for Braksettind. Sola begynte å dukke opp over horisonten og skapte ett fantastisk morgenlys. Spesielt flott for meg som ikke hadde sett sola på evigheter. Eller en uke kanskje.. Føltes ihvertfall lenge siden. Satte kursen direkte mot dagens turmål, men måtte ned noen høydemeter før vi kunne se vesteggen. Trampet oppover med gjennomslagssnø opp til knærne og da vi endelig tok fatt på den siste stigningen var kroppstemperaturen noe over -14 grader ihvertfall. Jeg tok sikte på skaret mellom en pinakkel og vesteggen og kom meg opp etter mye baksing og brøyting gjennom en overhengende skavl. Eggen så rimelig tørr ut og ikke allverdens interessant. Kristian hadde spottet en renne/kamin ut i nordveggen som virket mer forlokkende, full av snø og is og bratt.

Vi ble enige om å prøve den. Kristian tok første taulengde, ca 35-40 meter på alpin is, 70-80 grader bratt med nydelig forhold. Oppdriften på trålfeskaren var bra, det er tydelig at han har fått masse rutine og den semihengende standplassen han lagde var som tatt ut av læreboka etter min oppfatning.   Jeg tok andre lengde som startet med ett bratt og rimelig knotete opptak hvor føttene var lite til hjelp. Fikk smelt øksene inn i noe jeg håpet var god is eller mose og heldigvis satt de godt. Dro meg opp etter armene og lettere videre. Ny standplass oppe på eggen akkurat da mørket kom smygende. J&K fulgte greit.

Hodelyktene måtte på og vi kikket oppover. Veien videre var fortsatt ikke helt rett frem, og det ble til at jeg også tok neste lengde. Den startet med en 3-4 meter høy vertikal vegg som var stort sett helt tørr, men heldigvis litt frossen mose på platået over som jeg fikk lirket øksene inn i etter litt tørrøksing for å komme opp dit. . Rundet så en ny hylle mot sør, opp en bratt flanke før ny stand ble satt rett under toppen. Derfra var det relativt greit til topps, men pga mørket beholdt vi tauet på. En nedsnødd varde møtte oss på toppen. Vi kunne se omrisset av alle tinder rundt oss, det var stjerneklart og helt vindstille. Fantastisk vakkert. Digermulen lyste opp langt der nede og jeg innbiller meg at vi kunne se lysene på andre siden av Vestfjorden. Kakaoen og en frossen marsipanpølse smakte fortreffelig! En god halvtime ble tilbragt på toppen før det var på tide å komme seg ned. Fulgte eggen forsiktig nedover, og kom oss ned til skaret på 1*60 rappell, delvis fritthengende. Rutsjet ned renna til det flatet ut og kom oss ned til flata hvor stæsjet ble behørig fordelt og fulgte sporene ned til båten igjen. Klokka var blitt 8 om kvelden, og båtturen over til brygga ble en noe kald fornøyelse. Juletallerken med julebrus og en evigvarende glovarm dusj var definitivt ikke feil. Vil igjen berømme Digermulen Brygge som har store varmtvannstanker. :)Store Korsnestind via nordveggen/vesteggen: AI4, M5+,  175 m. 

Standsmessig transport over sundet. 

Litt knot å finne bra landingsplass i mørket. 

Men endelig på tur. Lite snø. 

Kristian og Julia hakk i hæl. 
Braksettind i bakgrunnen.
Julia vs Østre Korsnestind
Så i lende er toppen. 

Vi måtte ned noen høydemeter her.
Trivsel i fjorten minus. 

Nordtind, Svarttind og Østtind til venstre, Svartsundtindan til høyre. 

Crouching tiger, hidden dragon. 

Hvor skal man ta veien?..

Kristian blir liten. 

Rennescouting i nordveggen. 

Julia følger på. 

Kristian på første taulengde. 

Som var veldig flott. 

Harde tak på andre taulengde. 

Kom opp på eggen til denne utsikten. 

Kraftverket i Trollfjorden skimtes langt der nede. 

Julia følger på 3 taulengde. 

Med denne utsikten fra min standplass 40 meter lenger oppe. 

Et sted der nede er det to toppgira knalliser. 

Toppstøt

Endelig i boks. 

Blide folk. 

Rulten som bakteppe. 

Viktig å oppdatere seg på sosiale medier. 

Før rappell. 


Ned her. Heldigvis ikke inn i det ukjente. 

De andre følger på. 

Veivalg


Opprinnelig plan.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar