Vel tilbake i det herlige nord stod Bodøområdet for tur, og Strandåtindtraversen på Kjerringøy fra vest til øst var ett naturlig valg da. For uinnvidde er dette kanskje landets fineste travers med ett par taulengder klatring gradert til 5-. Jeg syns at Kjerringøy kanskje er landets vakreste sted.
Kilder skal ha det til at denne ikke er gått i fri på vinterforhold med øks og stegjern.Vet ikke om dette stemmer, men tinden er ikke hyppig besøkt om vinteren.
Møtte Julia F. i byen i vinden og vi startet dagen på Strandå med innmarsj til selve ryggtraversen i skyggen av Strandåtinds nordvegg.
Vesteggen på Strandåtind
Frem til vesttoppen gikk vi stort sett usikret, Julia gikk først her og kjørte på med stor effektivitet. Etter ett par rapeller og litt nedklatring fra Strandåtind V. stod vi endelig nede i skaret og kikket opp på Halls hammer. Den er ca 15m (?) høy og så og si vertikal. Den er velsikret og jeg satset på at den også egnet seg til drytooling.
Tok med noen kammer og skred til verket. Klatringen opp til toppen gikk overraskende greit da det var utrolig lett å hooke i de dype rissene, og uten større problemer kunne jeg svinge meg rundt kanten og sette standplass over veggen. Julia fulgte på i god stil og vi trodde at det meste var unnagjort. Det gikk fortsatt radig opp til neste hammer som er grei skuring på sommeren. Den var imidlertid dekket med ett tynt snølag, men ikke noe is.. Julia gjorde ett forsøk til høyre men måtte hoppe ned igjen, jeg måtte gjøre det samme etter å ha prøvd samme vei. Til venstre på hammeren, ut mot nordveggen gikk det et lite riss hvor det var tegn til is og vegetasjon, og jeg satte kursen dit. Opp de 8-9 meterne var det tynt, håpløst å sikre og ett fall ville endt opp ut i nordveggen. Fikk lirket meg opp på ett vis og var fornøyd med å sette øksa i noe jeg håpet var en moseklump på toppen. Noe det heldigvis var...Spennende!
Videre til topps var det enkelt og vi toppet ut i strålende sol og vindstille. Helt fantastisk..
Utsikten over hele Saltenområdet, Steigen etc er virkelig imponerende fra denne toppen.
Tok oss god tid på toppen med varmt & kaldt i skrotten før det var på tide å returnere via østeggen. Her fant vi forøvrig de borrede rapellfestene, men det er en annen diskusjon.
Rapellene forløp uten knot og etter litt under 10 timer på tur stod vi ved bilen i nydelig kveldssol, strålende fornøyde med årets hittil kanskje fineste tur for min del.
Takk for turen!
Video fra turen
Vinterstemning på Kjerringøy
Ut på tur, aldri sur!
Heldigvis ikke mer enn 20 cm nysnø på det meste.
Folla (?) i bakgrunnen
Endelig fremme ved starten av traversen
Litt hit og dit
Julia leder an
Dette flyttet kalles "the starfish". Effektivt som sådan
Lofotveggen viser seg frem
En av rapellene ned fra vesttoppen
Med artig vandring over eggen
Det drar seg straks til
Julia på toppen av Halls Hammer
En liten bjørk har forvillet seg opp på eggen. 2 og cruxhammeren rett foran oss.
Hei, Signar! Ser ut som en kjempefin tur, jeg får også lyst til å prøve. Men tar den nok først på sommeren! Et tips: Husk at ordet "et" vanligvis skrives med én t, når det er ubestemt artikkel, som engelsk a/an, mens tallordet "ett", som engelsk "one", skrives med to t-er. Men stødig vinterklatring! :)
Hei, Signar! Ser ut som en kjempefin tur, jeg får også lyst til å prøve. Men tar den nok først på sommeren! Et tips: Husk at ordet "et" vanligvis skrives med én t, når det er ubestemt artikkel, som engelsk a/an, mens tallordet "ett", som engelsk "one", skrives med to t-er. Men stødig vinterklatring! :)
SvarSlett