tirsdag 13. mai 2014

Skitest: Zag UBAC toppturski

I vår har jeg fått gleden av å teste en ny randoski fra Zag i Chamonix, levert av Uhrweder Sport i Åndalsnes. Skia heter UBAC og er en lett randoski med følgende vitale mål: (Jeg testet 174 cm-varianten):


Zag Ubac, med Dent Du' Geant i bakgrunnen

Lengde: 174 cm
Sidecut: 131/95/117 mm
Radius: 18m
Vekt: 1,4 kg


La det med en gang være sagt at jeg ikke er noen stor skikjører, og har heller ikke testet masse ski på markedet med rocker, scoop, early riser etc. Referansen er mine gamle K2 Coomback-ski fra 2011 på 1,8 kg. Mine inntrykk kommer fra generell bruk, toppturer, kjøring på forskjellig underlag og noe heisbasert kjøring, i Chamonix, Hemsedal og Lyngen.

På oppturen:
Dette er en lett ski, og det merkes særdeles godt på vei opp, og når man har skiene på sekken ved ryggtraverser etc. Man "flyr" nesten oppover og når skiene må på sekken blir den ikke plagsomt tung. Merket ikke noe forskjell på friksjon eller kantgrep kontra mine gamle og tyngre ski. Det er mye lettere å "kickturne" i bratt terreng med lettere ski.  Prøvde de både på skare, pudder og slushføre og syntes det fungerte veldig bra. Den eneste innvendingen her er at finishen kunne vært noe glattere slik at snøen ikke fester seg på skiene men sklir av. Litt voks løste dette, men dette kunne vært en tanke for alle produsenter av toppturski?.

På vei opp mot Petit Du Triolet

Nedover:

I løssnø/pudderføre: På dette føret synes jeg skiene fungerte utrolig bra. Tuppen er relativt bred og med rockertupp fløt den godt uansett hvor dyp snøen måtte være. Måtte selvfølgelig ligge noe bakpå når det ble skikkelig dypsnø, men ikke noe mer enn mine gamle Coomback's. 95 mm på midten føltes aldri smalt pga rockeren som hele tiden presset tuppen opp ved store løssnømengder.

På skare/gjennomslagsføre: Her merket jeg at lav vekt førte til noe mer ustabilitet på vanskelig underlag, men opplevde de ikke som spesielt "nervøse". Vekt og stabilitet blir alltid ett kompromiss, men det er til syvende og sist han/hun som står oppå skia som er den største faktoren her. Når jeg presset skiene på krappe svinger på hardskaren ned Valle Blanche ble det noe klapring i framskia da de ikke er veldig stive, men opplevde dette ikke som noe stort problem.

I vårsnø/slush: På myk snø var skiene rett og slett glimrende. De svingte av seg selv og jeg kunne konsentrere meg om å legge press fremover, noe som ikke alltid er så lett med en sekk full av klatreutstyr på 15 kg eller mer. Dype skjærende svinger og lett skrensing gikk som en lek!


Annet: Skulle gjerne sett at det var en liten fordypning til fellefestet på bakskia. Geckofellene som jeg brukte til skiene satt greit, men ser for meg at feks G3-feller kan gli noe frem og tilbake siden kanten er helt rett.

Til denne skien vil jeg anbefale relativt stive støvler som feks Dynafit TLT Performance eller tilsvarende for å få mest mulig glede av kjøreegenskapene. Prøvde de med ett par Dynafit PDG-støvler men de ble rett og slett for myke. Prøv de gjerne i en kort utgave til klatring og alpinisme.


Konklusjon: En glimrende allroundski som fungerer til det aller meste. Det er ikke noen vits å slepe på unødig tunge ski når lettvektere gjør samme jobb og gir mye mer glede på oppturen i tillegg.


3 kommentarer:

 1. fet ski, men har ikke sett denne i noen butikker?

  SvarSlett
 2. ikke dent d'herens i bagrunnen. Men dent giant!!!

  SvarSlett
 3. Korrigert!

  Angående ski, kontakt Uhrweder Sport, de kan henvise deg til noen som selger skien.

  SvarSlett