mandag 4. april 2016

Raftsundet Dag 5: Svarttinden - Die schwarze Naadle

Dato: 21.3.16
Tur: Svarttinden i Blåfjellene


Oppholdet i Raftsundet begynte å nærme seg slutten og etter en dag i skyggen på Rulten så vi begge frem til en solfylt dag på Svarttinden (1010 moh) som jeg har gode minner fra. Dette er jo tross alt ett av Norges vanskeligste fjell. Første og eneste vinterbestigning ble gjort av A. Meyer med følge en gang på 70-80tallet...

Retur til rapellfestet.


Blikkstille over sundet da vi gled inn Grunnfjorden som fortsatt bærer sitt navn med rette. Litt kronglete å finne en båtplass, men etter litt om og men fikk vi lagt til ett svaberg og kastet ut en dregg. Forserte så dagens crux, ett svaberg som gikk rett ned i havet pansret med 2 mm stålis. Ingen av oss var lystne på en dukkert så tidlig på dagen, så da var det bare å liste seg stilt på tå og bort i sikkerhet.

Helt nydelig innover mot sydrenna på dagens mål, puddersnø, blikkstille, sol.

Da vi kom opp til Tverrdalsvatnan og tok fatt på renna opp til skaret mellom Svarttinden og Østtinden begynte det å suse ned snø fra alle kanter pga varmen. Havnet i hver vår venne på vei opp dit, men det gikk stort sett greit uten større dramatikk. Racket opp i skaret og tok fatt på klatringen som på sommerforhold var 4 taulengder, rundt grad 4. Første taulengde og andre taulengde som var nokså bratt ifjor ble forvandlet til den fineste snø/isbakke slik at det var strengt tatt ikke behov for verken tau eller sikring. Valgte likevel begge deler da vi tross alt hadde det i sekken og en utglidning ville nok vært fatal. Harry tok siste lengde til toppen som var mer utsatt, skrå og løs snøbakke slik at her ble det behov for noen kammer underveis. Nydelig utsikt fra toppen, helt blikkstille og en fortreffelig måte å avslutte vårt opphold i lekegrinda på. Klatret tilbake til siste standplass på løpende forankringer, rappellerte 50 meter ned og klatret ned til skiene igjen. Fin skikjøring ned til båten igjen. Desverre endel skredsnø i sydrenna men resten var rett og slett nydelig.

Båten lå akkurat som den skulle og vi gled stille tilbake til Digermulen på blankt hav i måneskinn.
Harry skulle til Svolvær-Bodø-Chamonix så resten av kvelden gikk med til taxivirksomhet.

Tusen takk til Harry for flotte dager og ikke minst ett enormt takk til Digermulen Brygge v/ Odd/Sissel som stilte med leilighet, båt og fantastisk fjordfolkservice. Anbefales på det aller sterkeste om du er i området!



Den grunne fjord

Svartsundtindan 

Satset på at isen på Grunnfjordvatnet holdt oss når elgen ikke gikk igjennom. Selv om vi hadde spist godt..

Harry svetter seg oppover.

La inn en stk pause. 

En helt okei dag. 

Solkremen ble flittig brukt. 

Tverrdalsvatnan

Vi nærmer oss. 


Tverrdalstindan i bakgrunnen 


Svett selfie., 

Nesten oppe i skaret

Harry kom rett etter meg. 

Endelig! 

Grei snø/isbakke opp her. 

Andre taulengde. 

Velsikret som vi ser. 

Østtinden. 

Andre standplass

Harry på siste lengde. 

Solid standplass nok en gang. 

Solstopper
Panorama fra toppen. 
Raftsundet og hurtigruta

Atomic Backland støvler. Ikke anbefalt. Disse er helt nye, alt av spenner falt av.
Spennende retur. Gjennomslag & annet snadder. 

Fikk tidlig selskap av denne. 
Fortsatt en grunn fjord. 

Spennende utover fjorden. 

Fagre Raftsund. 

Helt fantastisk. 

1 kommentar: