tirsdag 29. juli 2014

Vinterlig på Dent Blanche

Dato: 28.7.14
Tur: Dente Blanche (4357 m)

Fin tur på den 11 høyeste av 4000-meterne i Alpene. Reiste fra Cham sammen med T.Granheim i hans sportsbil. Noen hårnålsvinger senere parkerte vi oppe ved Ferpecle og startet på de 1700 høydemeterene opp til Roussier-hytta.
Været var bra nede i dalen, men grått lenger opp. Vi hadde ett lite værvindu dagen etterpå, nærmere bestemt fra 03.00 til kl 13.00 og det måtte utnyttes. Tormod hadde snudd på denne toppen før og var rimelig gira på å komme til topps. Det gikk lett og fint oppover til hytta, og etter 4 timers vandring i terreng som minnet om Jotunheimen sjekket vi inn på hytta, spiste en ok middag og sloknet etterhvert i køyesengene. Det var kun oss, en bisk hyttevert og to polakker på hytta så det var ikke trangt om plassen. Fikk til og med lurt meg til å åpne vinduet på sovesalen slik at det gikk an å overleve til morran. 
Stod opp kl 03.30, presterte å velte juiceglasset til frokosten slik at vertinnen ble enda mer bisk. Racket opp med enkelttau, noen kammer og startet samtidig med polakkene som også skulle til topps. Været var småsurt med endel skyer, men da vi kom opp til Wandfluelücke (3703 meter) kom dagslyset og vi kunne hele tiden se glimt av sydryggen (AD - grad 3) som vi skulle følge til topps. Mye nysnø gjorde det greit oppover, og isteden for å følge ryggen kunne vi holde oss litt til venstre og traversere i sidene oppover. Dette var meget effektivt og før vi visste ordet av det hadde vi passert de fleste hindringene uten å merke noe til de. Svaene som vi traverserte over var helt dekket med fast snø, og som en følge av dette ble tauet liggende i sekken. Under 4 timer etter at vi startet fra hytta stod vi på toppeggen og balanserte bort til det sedvanlige korset og strakte armene i været. Heldigvis glimret skyene med sitt fravær akkurat da og toppbildene ble anstendige nok. Fulgte samme vei ned, hvor Hr. Granheim viste fremragende effektivitet på nedoverklatring. Ca halv ti var vi nede på hytta igjen og sjekket ut med en lapp hvor 41 franc måtte etterbetales til en fyr på en sportsbutikk lenger ned i dalen. Jeg trodde at man kunne betale med kort, noe som ikke var mulig så middagen fikk vi på krita. Trasket ned til bilen i vekslende vær og fikk etter mye om og men tatt ut penger og gjort opp for oss. Blide og fornøyde etter å kunne ticke en topp over 4k gikk turen tilbake til Cham, jeg fikk forøvrig æren av å kjøre sportsbil for første gang. 

Da er det bare å vente på bedre vær og større turer!

Tidsbruk:
Opp til hytta ca 4 timer
Til toppen: 3.45 timer (?)
Retur: 4-5 timer for å spare knær.
Morgenstund #1


Morgenstund #2


Cruxet på vår rute, det sier vel sitt


Nærmer oss toppeggen


Er det ikke nesten litt blasfemisk å bruke ett kors til oppbevaring av stæsj?..


Bak meg skulle Matterhorn vært meget synlig. 

Returen gikk kjapt
1 kommentar:

  1. fett. er ikke dere klare for noe større saker snart?

    joikaz

    SvarSlett